Även om Cavalier är fullt nöjd att vara sällskapshund i den bemärkelse att den är lika glad i att mysa ner sig i soffan som att följa med ut i skogen så kan det ibland vara kul att skaffa sig lite aktiviteter till sig själv och sin hund.

Detta är dessutom ett bra sätt att skapa stark kommunikation och en bra relation i mellan just hund och förare (ägare). Ju bättre relation ni får, desto starkare blir er kommunikation – men den blir också mer “osynlig” då du inte behöver vara lika tydlig mot en hund som känner dig väl och kan ditt kroppsspråk.

En Cavalier passar till de flesta aktiviteter. Det kan vara agility där ni ska ta er genom en hinderbana på tid, eller lydnadsrally där det istället är du som förare som tar rollen som “kartläsare” och ger olika kommandon till din Cavalier för att den ska veta hur den ska hantera hindret. Det finns även bruksprov där ni visar upp hur bra er kommunikation är genom att visa precision på olika kommandon.

Oavsett så se till att aktiviteten är något du och din hund tycker är roligt! Det ska inte vara någon börda utan något ni båda tycker är kul och ser fram emot, därför är det en fördel om även du själv har bra friluftskläder för uteliv när ni är ute på äventyr tillsammans!

Tänk även på att aldrig avsluta ett träningspass med något negativt, skulle den sista övningen inte riktigt gå som du vill så be hunden göra något du vet att den verkligen kan! Ge sedan mycket beröm och avsluta för dagen.

Vill du inte gå på kurser eller anmäla dig till tävlingar så finns det idag ett stort utbud av t.ex. hinder som fungerar jätte bra till hemmabruk. Om inte annat fungerar ett kvastskaft och två mindre backar perfekt för att köra lite agility hemma i trädgården eller varför inte inskaffa en tunnel på leksaksaffären?

Vi lovar att din Cavalier är öppen för de roliga aktiviteterna du vill testa på!