Känner du att en Cavalier är rätt för dig och att det är dags att “slå till”?

Se då till att du verkligen tänkt igenom beslutet och inte endast tänkt på hur söt de underbara Cavalier valparna är (för de är sjukligt söta!).

Tänk på att köpet innebär en stor förändring i ditt liv, det är en levande varelse inte en sak, och måste (precis som med barn) sättas först.

Du har valt att köpa hund och därför även valt att ta ansvar för någon annan än dig själv.

Även om Cavalier anses vara en bra första hund, eller en bra pensionärs-hund, så behöver den (precis som alla andra hundar) sin vardagliga motion, bra aktivering (både fysiskt och psykisk) och självklart även en bra uppfostran.

Och även om Cavalier valpen är så fruktansvärt söt så växer den, har du därför inte planerat ditt beslut (och inte har en förståelse för att det du lär den som liten kommer att ge konsekvenser senare) så står du inför att få en “odräglig hund”.

Se därför till att nej betyder nej redan från start i valp åldern. Låt den inte få tugga sönder saker eller skapa oreda genom att få bete sig hur som helst runt andra hundar eller främlingar med argumentet att hunden är liten och söt!

Visa istället hur du vill att din Cavalier ska bete sig genom mycket positivt beröm och ignorans när den gör fel – det enda den vill är att göra dig glad vilket betyder att skrattar du åt allt den söta lilla hundvalpen gör när den tuggar sönder dina skor lär den fortsätta. Ta därför hellre upp skon, säg kort “nej” och gå ifrån valpen. Mer än så behövs inte – en Cavalier vill alltid vara sin ägare till lags och arbetar därför för att få ett leende eller beröm!