Oavsett om du har en cavalier eller någon annan hundras så kommer du en dag stå inför det svåra beslutet att säga adjö. Och detta är något du bör fundera på redan innan du köper hund.

Hur tänker du, om något händer (självklart beror det på vad), ska hunden genomgå operationer eller större försök till att återhämta sig? Vad tänker du runt försäkringar? Idag finns det många olika alternativ och vilka försäkringsbolag har speciella försäkringar till olika raser beroende på ras bakgrund.

Hur tänker du runt själva genomförandet, vill du vara med eller låter du veterinären själv utföra detta?

Vi förstår att alla dessa frågor är skrämmande, och riktigt utmanande om du just nu sitter med din ny inköpta sötnos i ditt knä. Men vi vill ändå be dig tänka på detta redan nu, då det ibland sker olyckor, och ibland går de där åren allt för snabbt och man står inför beslutet – och kanske främst funderingen: “Har hunden ont av sin höga ålder, är det humant att låta din älskade cavalier lida för att du inte vill släppa taget?”

Detta är vanligare än man tror. Man blir gärna lite “hemma-blind” och framförallt inte vill se att det är dags att säga adjö till någon man älskar så högt. Men detta är också ett ansvar du tar den dagen du köper hund – du lovar att finnas där och ta bra beslut, hela vägen.

Att genomgå en avlivning är i sig själv inte helt skrämmande. Avlivningen sker genom att hunden först får lugnande och somnar, sedan får den ytterligare en spruta som är själva avlivningen. Många upplever detta ögonblick som lugnt, som om hunden helt enkelt “somnade in”. Medan andra kan tycka det är lite obehagligt att märka skillnaden som faktisk blir när kroppen blir livlös.

Även efteråt finns det fler val – vill du ta med dig kroppen hem (för nedgrävning efter godkännande), vill du endast lämna kroppen till kremering eller få tillbaka askan.

Som du märker är det en del att fundera på, så gör det. Redan från start.