Cavaliern har funnits i många hundra år. Det finns tavlor från 1600-talet som visar vackra dvärgspanielhundar (som Cavaliern är direkt avkomling till) bredvid ädla människor som både prinsar och prinsessor, drottningar och kungar. Att hundrasen heter just king Charles spaniel beror just på att “Kung Charles” den förste, samt den andre, hade denna ras och att det var en känd följeslagare.

Det finns ett känt rykte som säger att efter Maria Stuarts (mor, samt farmoder till Charles I samt Charles II) avrättning så ska man ha hittat en liten spaniel bland hennes kjolar.

En Charles spaniel hade tillgång till palatsets alla platser, men inte bara det – de följde även tryggt med sina adliga ägare till kyrkan, puben eller sjukhus!

Vi vet även att dessa hundar redan då hade många användningsområden, allt ifrån jakt till sällskapshund och sängvärmare (förr var det något av en självklarhet att hundens värme delade med till ägaren medan vi idag är mer för att, i alla fall de större, hundraserna har sin egen dyna på golvet).

En Cavalier är mycket nära besläktad med Charles spaniel (de vanliga dvärgspanielarna avlades med de orientaliska kortnosade dvärghundarna) vilket förklarar dess hela namn:

Cavalier king charles spaniel och erkändes som egen hundras av engelska kennelklubben år 1945.

Då det är en spaniel går det även att se likheter med den mer avlägsna släkten cockerspaniel.

Det främsta ursprungslandet är Storbritannien och idag är det en av de vanligaste hundraserna, både i England och i delar av övriga världen. Det gjordes en undersökning under slutet av 2012 där Cavalier king charles spaniel utsågs till en av världens populäraste hundar.

Detta i sig själv är imponerande då rasen funnits i många hundra år, och inte förändrats alltför mycket under denna långa tid. Att tänka att de är lika populära idag som på 1600-talet bevisar att det är en lättälskad hundras, och som kommer att fortsätta vara det.