Att förälska sig i en cavalier är allt annat än svårt! Detta är en hund som alltid möter dig med svansen viftandes, med glada ögon och med stort hjärta.

Hundrasen är lite av en ögontjänare och är redan från tidigt stadium i sin uppväxt medveten om hur din goda ostmacka kan komma närmare genom ett huvud som ligger snett eller en stund av “du förstår inte hur synd det är om mig”-blick.

Med detta sagt är cavalier inte mer villig att tigga än någon annan hund. Detta beror helt och fullt på dig som ägare! Men cavaliern är fullt medveten om att den är fruktansvärt söt, då vi som människor är väldigt duktiga på att berätta det för den!

Det som kan ses som ett stort plus med cavalierens karaktär är att den inte “kräver allt för mycket”. Den är fullt nöjd med att få vara med där du eller familjen är. Oavsett om det är en tacokväll eller 60-års firande hos morfar. Får den bara vara med och får sin dagliga motion genom vardagliga promenader (där den gärna stannar och pratar lite med grannen eller gosar med barnen i lekparken) så är den rätt nöjd när det kommer till motion.

Denna karaktär har bidragit till att rasen är relativt vanlig hos äldre. Just för att det är en bra, snäll, lätthanterlig ras som gärna lunkar på i lite lugnare takt när det behövs eller som mer än gärna är fotvärmare i båda soffa och säng.

Detta innebär även att Cavalier kan anses vara en bra nybörjarhund då dennes karaktär ställer in sig efter sin ägares karaktär.

Detta gäller självklart alla hundraser, och vi menar inte att cavalier är en hund som inte kräver omvårdnad men till skillnad mot t.ex. en huskey behöver den inte fyra timmars långa promenader var dag för att kunna må bra.