Cavalier är kanske främst känd för sina snälla ögon och mjuka päls. Den ger känslan av glädje genom sitt utseende och kan därför “fånga” vem som helst!

Det är en ganska liten hund som väger mellan 5 till 8 kg och har en mankhöjd på 30-35cm.

Detta gör att rasen inte “tar allt för stor plats” eller kräver stor förändring i hemmet (skaffar du en Grand danois får du helt enkelt lära dig att vissa möbler kommer flytta på sig när hunden rör sig, eller skapa större ytor från start i hemmet).

Detsamma gäller själva skötseln. Det är en fördel med den behändiga vikten när det kommer till badning eller liknande. Mängden mat som går åt är heller inte allt för stor vilket också kan anses vara en fördel.

Cavalier har en lång päls utan lockighet. Lite vågor förekommer ibland men oftast är pälsen rak (vilket också är vad som anses vara korrekt enligt SKK). Pälsen behöver inte trimmas men du som ägare bör se till att tassarna hålls efter så att det inte uppstår tovor mellan hundens tår.

Cavalier behöver borstas regelbundet och det är därför rekommenderat att redan i valp åldern påbörja denna övning så att den blir van vid denna hantering.

Se även till att borsta bakom öron och vid ljumskar där det gärna skapas tovor och då kan skapa obehag för hunden att röra sig.

Skulle tovor uppstå ta en liten trubbig sax och klipp längst med tovan för att sedan lättare kunna använda kammen/borsten och reda ut.

När det kommer till Cavaliers färgteckning finns det en hel del möjligheter!

  • Svart med tecken av rödbrunt kallas black and tan,
  • Kastanjeröd – vilket även kallas ruby,
  • är hunden vit i botten med ruby fläckar kallas detta Blenheim,
  • sedan finns det dem som är svart-vita med rödbruna tecken som kallas tricolor