Idag ligger inte Cavalier King Charles Spaniel som fågelhund under svenska kennelklubben utan ligger istället under grupp 9 där sällskapshundar är samlade.

Dock är det så att Cavalier har sitt ursprung och arv ifrån spanieln och har tidigare räknats som fågelhund (som kan delas in i två grupper: stående – visar, eller apporterande – hämtar).

Med andra ord finns det arv ifrån just jakt arbete och en Cavalier kan absolut följa med sin ägare på jakt.

Då Cavalier inte är allt för stor, och inte väger allt för mycket, skulle vi i så fall rekommendera att lära hunden rollen som stående fågelhund (Då det helt enkelt kan bli för tungt för en sådan liten hund att apportera till sin förare).

I rollen som stående fågelhund vitrar hunden fågellukten i luften och visar jägaren var fågeln befinner sig, när hunden får denna vittring ska hunden frysa till, visa var bytet är genom en position som kan liknas som “en pil”.

Ibland brukar man använda flera stående fågelhundar, men då måste alla hundar se till att känna av vad som sker, så att när en hund markerar sin vittring så stannar även alla andra upp – detta för att inte skrämma fågeln.

Är du däremot en renodlad jaktälskare så skulle vi nog be dig tänka över ditt val av hundras, inte för den delen att Cavalier inte skulle klara av det, utan att det finns större hundraser som kan utföra uppdraget mer effektivt. Active Outfit är en jaktbutik på nätet som även har utrustning för hundar och hundägare för andra aktiviteter än jakt.

Om inte annat är Cavalier en glad kamrat att ha med sig, oavsett hobby!

Det man bör tänka på vid fundering på jakt är att från start se till att hunden får en bra utbildning och inte blir skotträdd för att inlärning har skett på fel sätt!

Idag finns massor av bra kurser, utbildningar, filmer samt böcker inom ämnet. Så känner du att du är nyfiken – kolla upp lite grunder och se om det är något som kan passa dig och din Cavalier!