Har du just skaffat, eller funderar på att skaffa, en söt liten cavaliervalp?

Har du egna barn eller kanske har du närstående som har barn?

Att låta valpen träffa barn är viktigt för att förbereda hunden inför senare möten vid äldre ålder. Men det gäller att komma ihåg att det är inte endast barnet som är litet, osäkert och behöver stöd – det behöver även din cavaliervalp!

Det brukar nästan aldrig vara några problem att introducera valpar och barn för varandra, just på grund av att de både faktiskt är just små barn. Men precis som när två barn träffas första gången måste föräldrarna vara med och se till att mötet går bra.

De både minns negativa händelser bättre än positiva och här vill vi verkligen ha positiva minnen!

Beroende på åldern på barnet så får man som ägare, och förälder tänka lite olika. Är barnet så pass stort så att hen förstår ordet nej?

Är detta fallet så se till att säga nej när barnet är för hårdhänt eller går för snabbt fram! Låt inte barnet få uppfattningen att valpen är en levande leksak.

Detsamma gäller hundvalpen. Se till att du är med och korrigerar, främst de gånger valpen blir för glad och t.ex. hoppar eller tar upp tassarna på barnet. Förklara lugnt att man ska vara på golvet genom att inte uppmuntra hoppandet, förklara även för barnet att det bästa är att lugnt sitta på golvet.

Är det ett riktigt litet barn som inte går eller förstår ordet nej blir det ett större ansvar på dig som hundägare. Se till att du är med hela tiden, riskera inte att det händer något negativt (för både barn, förälder och valpens skull). Lär hunden att vara försiktig.

Blir valpen “för på” avbryt mötet en stund och försök sedan igen. Var gång valpen är försiktig beröm i lugn ton (så att du inte sporrar fram lek) och säg “försiktig”.